Bahan-Bahan :
* Pulut :
* 1 kg beras pulut
* 1 liter santan pekat
* Garam secukup rasa
* Inti :
* 1 butir kelapa parut
* 10 biji cili merah kering
* 5 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 2 ruas kunyit
* 1 ruas halia
* Udang kering secukup rasa
* Gula melaka secukup rasa
* Garam secukup rasa
* Pelengkap :
* Daun pisang
* Tusuk gigi
Cara Membuat :
* Basuh bersih beras pulut, rendam selama 30 minit.
* Kukus beras pulut sehingga masak dan pulen.
* Campurkan pulut kukus dengan santan dan garam, gaul rata. Kukus semula sehingga santan meresap.
* Kisarkan semua bahan untuk inti kecuali kelapa parut dan gula melaka.
* Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan udang kering.
* Masukkan kelapa parut dan gula melaka, gaul rata sehingga masak dan kering.
* Ambil sedikit pulut, pipihkan, beri inti, kemudian bungkus dengan daun pisang dan semat dengan tusuk gigi.
* Panggang pulut panggang di atas bara api sehingga wangi dan masak.
Tips Membuat Pulut Panggang untuk Jualan :
* Pilih beras pulut yang berkualiti supaya menghasilkan pulut yang pulen dan tidak mudah hancur.
* Santan pekat akan membuat pulut lebih lemak dan beraroma.
* Inti adalah kunci kelezatan pulut panggang. Usahakan membuat inti yang bercita rasa kaya dan pedas.
* Pembungkusan yang menarik akan membuat pulut panggang lebih menarik minat pembeli.
* Jaga kebersihan semasa proses pembuatan sehingga pembungkusan.
* Harga jual yang kompetitif namun tetap menguntungkan.
Variasi Rasa :
* Pulut panggang ikan: Gantikan udang kering dengan ikan bilis atau ikan teri.
* Pulut panggang ayam: Tambahkan serunding ayam pada inti.
* Pulut panggang manis: Kurangkan cili dan tambahkan gula melaka.
Tips Tambahan :
* Simpan pulut panggang yang sudah masak dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.
* Untuk dijual, panaskan semula pulut panggang sebelum dihidangkan.
* Variasikan bentuk dan saiz pulut panggang supaya lebih menarik.
Tips Pemasaran :
* Promosikan pulut panggang anda melalui media sosial atau pasaran dalam talian.
* Jual pulut panggang di acara-acara seperti bazar atau festival makanan.
* Berikan sampel percuma supaya calon pembeli boleh mencuba.
* Kemaskan pulut panggang dengan menarik dan bersih.
Dengan mengikuti resepi dan tips di atas, semoga anda boleh menghasilkan pulut panggang yang sedap dan laris di pasaran. Selamat mencuba!
Penafian : Maklumat yang diberikan hanya sebagai panduan am. Hasil akhir mungkin berbeza bergantung pada kualiti bahan dan cara pembuatan.
Ingin mencari inspirasi resepi lain? Anda boleh cuba mencari di laman web resepi makanan atau saluran YouTube masakan.
Semoga bermanfaat!
.