Download

Mencari ...
Setinggi2 penghargaan dan ucapan terima kasih buat semua rakan komuniti yang terus menyokong aktiviti KPTTLUS. terutama sekali buat Rakan Pengurusan Channel LUS & Rakan Moderator Channel LUS selanjutnya SEMUA rakan-rakan yang menggunakan Jaluran / Jaringan PTT Channel Lebuhraya Utara-Selatan. Sekian, Terima Kasih. ( 43650|[LUS]|airbort )
17 June 2013

Kenapa Bersedih Kerana Menyambut Ulangtahun Kelahiran Hanya Dalam Selang 4 tahun ?

Ramai yang masih tidak mengetahui bilakah tarikh sebenar mereka dilahirkan dalam bulan Islam / Hijrah kerana kebanyakan dari kita hanya mengambil tahu tentang hari kelahiran menggunakan kalendar masihi sahaja dan cuma segelintir dari kalangan kita sahaja yang tahu bila sebenarnya tarikh lahir mereka mengikut kalendar Hijrah Islam.

( For Muslim Visitor Only - Sorry )


Tidak kurang juga ada yang bersedih dalam bulan Februari ini terutama mereka yang dilahirkan pada 29 Feb… kononnya hanya dapat meraikan ulang tahun kelahiran 4 tahun sekali. Masalah ini boleh di selesaikan melalui Takwim Islam iaitu kiraan tarikh berdasarkan peredaran bulan (Qamariah).
 .
Terdapat suatu perisian mudah dari web Islamicity bagi menukarkan sesuatu tarikh daripada Kalendar Masihi kepada Kalendar Hijrah. 'Converter' ini memboleh dan memudahkan antum ketahui tarikh lahir dan juga mengesan tarikh2 yang penting ke dalam bulan Islam / Hijrah.

Sumber :-


"Islam itu Indah, Islam itu Mudah dan Memudahkan, Yang PENTING Islam itu Teliti"

0 komen:

Post a Comment

Terima kasih di atas kesudian anda menaip komen di sini . . .