Download

Mencari ...
Setinggi2 penghargaan dan ucapan terima kasih buat semua rakan komuniti yang terus menyokong aktiviti KPTTLUS. terutama sekali buat Rakan Pengurusan Channel LUS & Rakan Moderator Channel LUS selanjutnya SEMUA rakan-rakan yang menggunakan Jaluran / Jaringan PTT Channel Lebuhraya Utara-Selatan. Sekian, Terima Kasih. ( 43650|[LUS]|airbort )
26 January 2013

Pinjaman / Loan : ASB + Bank , Dalam hal ni, lebih kurang mintak halal la ye ( aku cerita pasal Maybank ) - Sebab ini ikot kapala otak aku yang x berapa nak pandai, korang lain la, pandai2 belaka...

Mula2 sekali, aku x pandai account ( asik2 repeat paper je kejenye masa ngaji dulu ), ada yg bijaksana betolkan mana yang silaplah ye. Dapat pahala tau bila kita buat baik dengan hati yang ikhlas ...

Ahh membebel plak aku ni ...

OK cerita kat bawah adalah berkenaan loan / pinjaman RM10k dlm 5thn - Kerjasama Maybank + Amanah Saham Bumiputera ( ASB ).

Lebih kurang cengginilah yer , kita mulakan dengan :-

Pengiraan:
± rm 197 (premium) x 12 bln = ±rm 2364

Maknanye setahun kita nyimpan ±rm 2364

Bg simpanan biasa ... Dgn dividen 7% bermaksud...

±rm 2364 x 7% = ±rm 165.48

±rm 2364 + ±rm 165.48 = ±rm 2529.48 setahun

Tp bg asb loan rm10k dlm 5thn

±rm 2364 tak didarab 7% ...sebaliknya

±rm 10,000 x 7% = ±rm 700
( Rekod paling tinggi yang aku penah tahu kalau tak silap 9% je pon ±rm 900 je )

Jadi dgn asb loan nilai akhir tahun adalah...

±rm 2364 + ±rm 700 = ±rm 3064 setahun

((±rm 3064 setahun x 5 thn) = ± rm 15,320

Senang2 je tapau 15k...dlm 5thn...

Setiap 1 Januari tiap tahun...dividen masuk ke akaun.

Nilai dividen akan dpamerkn dlm buku simpanan kita...tp rm10k tidak dipamer (hidden).

Sbb yg boleh amik...dividen sahaja...yg rm10k hanya boleh dikeluarkn lepas 5 thn.


Klu stiap taun kluarkn dividen...maka...

((± rm 15,320) - ( ±rm 700 x 5 thn )) =
±rm 11,820 sahaja lepas 5 thn.

( Ok la tu ... Pas 5 thn ada ±rm 11k ... Ye x ? )

Tetiba...lps 5 thn ...dpt rezki lebeh...n merasakn xperlu utk kluakn rm11k tu...apa lg ?...buat la 5 thn kedua...

Utk 5thn kedua...x sakit dah...sbb leh mintak bank dimana kita buat asb loan...buat potongan otomatik premium bulanan utk 5 thn dr nilai rm11k tu...

(Atau bayar je mcm rm10k pertama dulu)

Dividen akan dikira dri nilai terkini/terakhir simpanan...

Contoh ...

Nilai asb loan 5 thn kedua = rm10k

Baki sedia ada dr asb loan 5 thn pertama = rm 11k

Maka dividen akan dtg dikira dr jumlah = rm 21k
(±rm11k + ±rm10k)

Jika dividen 7% ?

Rm21k x 7% ...
Dan seterusnya...begitulah sampai kesudah...utk 5thn yg berikutnya pula...dan 5thn yg berikutnya lg...sampai lebam.

Peringatan :

Ini hanye ulasan lebih kurang yg aku tahu...

sila rujuk bank @ asb office terhampir utk penjelasan terperinci....

Ape yg anda perlu buat sebelum memulakan proses pinjaman ?

.Adakah anda mampu memiliki rm10k dlm 5thn mendtg ?
(Klu jwpn anda Ya..abaikan ape yg anda baca.tp klu jwpn anda xpasti atau Tidak !...inilah permulaannye)

.Knp ambik 5thn ?..knp x ambik 10thn ?
(Sy takut x sempat guna duit tu...contohnya...saya mati awal...lbh pendek tempoh bayarbalik...lbh cepat sy merasa rm10k tu)

.Ada syarat lain ?
Ada...perlu diingat...anda 'bermain' dgn bank.bank adalah institusi kewangan yg mencari untung...oleh itu protokol yg ketat mengelakkan mereka rugi.

.Maksudnye ?
Mesti ada disiplin dlm semua acara...lewat bayar anda akan dikenakan penalti/denda.
(Org tua kata...Dah berhutang tu bayarlah)

Ini akan banyak membantu anda dlm jangka masa pendek dan panjang.

.Apa yg pendek ?. Apa yg panjang ?.
(Yg pendek...kotey aku..yg panjang kotey engkau...ehh xlah...melawak je...xleh gurau pi duk surau)

Dlm jangka pendek...akan memudahkn urusan anda selama 5thn pertama...sampailah rm10k tu...berada ditgn anda dan ianye cash !...

dan dlm jangka panjang...memudahkan urusan anda untuk 5thn yg mendatang...dan lagi...dan lagi...dan lagi...sampai lebam.

(Pihak bank akan menyemak rekod/sejarah pembayaran...cantik kalu...ok leh amik loan rm10k kedua...tarak kalu...hi hi bye bye...tarak maaf bagimu)

Itulah yg aku tahu...pasal...loan mengeloan ni
(Maybank + ASB)

Renung2kn n Selamat Beramal...ingat...AmalJariah adakalanya x Perlu mintax izin

Wallahua'lam



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

0 komen:

Post a Comment

Terima kasih di atas kesudian anda menaip komen di sini . . .