Download

Mencari ...
Setinggi2 penghargaan dan ucapan terima kasih buat semua rakan komuniti yang terus menyokong aktiviti KPTTLUS. terutama sekali buat Rakan Pengurusan Channel LUS & Rakan Moderator Channel LUS selanjutnya SEMUA rakan-rakan yang menggunakan Jaluran / Jaringan PTT Channel Lebuhraya Utara-Selatan. Sekian, Terima Kasih. ( 43650|[LUS]|airbort )
15 November 2012

Sekadar sebuah cerita ? ... Selami & Renung2kan.

Malam itu saya lihat ibu membuka penutup tin yang diletakkan di penjuru rumah. ibu menggoncang - goncang dan meraup butiran beras di dalam tin itu.

hanya ada dua tin susu sahaja yang masih berbaki. beras sudah hampir habis rupanya. pada siapa ibu hendak mengadu? ayah? saya tahu, ibu tidak memikirkan perkara itu. ibu mengerling ke arah kami yang masih belum makan. saya lihat ibu ambil sedikit beras dari dalam tin susu itu, kemudian masukkannya ke dalam periuk. air dituang sehingga penuh. setelah hampir setengah jam, ibu masukkan ke dalam sepuluh buah pinggan yang sudah tersedia..

bubur nasi itu berasap, seorang demi seorang anaknya dipanggil sehingga adik kami yang paling bongsu. makanlah kami sepuluh beradik ini sehingga pinggan licin bersih. malam itu kami tidur dengan nyenyaknya. pagi, kami bangun untuk bersarapan dan saya perhatikan ibu menyalakan api untuk memasak.

ibu mengambil baki beras di dalam tin susu. sekali lagi ibu membuat bubur yang cair. seperti smealam juga, kami menghirup bubur sehingga habis. bubur itu, walaupun cair, saya rasakan begitu enak sekali. kami mengadu tidak cukup, tetapi saya lihat ibu menyibukkan dirinya membasuh pinggan dan periuk.

ibu seperti tidak mahu melayan permintaan kami. tengah hari itu pun begitu, bubur nasi yang cair untuk kami sepuluh beradik. setiap kali waktu makan, saya perhatikan ibu menadah tangan bersyukur anak 0 anaknya tidak kebuluran. mungkin ibu bersyukur hari ini kami dapat menyambung nyawa untuk sehari dua lagi.

mungkin juga ibu bersyukur kerana, walaupun hidup susah, tetapi kami tidak meminta - minta. kemudian, saya lihat ibu berpaling ke belakang. masuk hari ketiga, kakak kami yang sulung memandang ke arah ibu yang sedang duduk membelakangi kami adik beradik. saya tidak menyangka, seperti saya, kakak juga perasan ibu membelakangkan kami semasa menikmati bubur cairnya. yang kedengaran hanya bunyi sudu bersentuhan dengan mangkuk.

saya tidak tahu kenapa. adakah ibu mahu makan sendirian dan tidak mahu diganggu? atau ibu tidak sampai hati untuk menatap wajah kami yang sedang kelaparan? perlahan - lahan kakak mengesotkan badannya mendekati ibu. alangkah sedihnya kakak apabila melihat rupa - rupanya ibu hanya melaga - lagakan sudu di dalam mangkuknya yang sebenarnya kosong. tidak ada sebutir bubur nasi pun di dalam mangkuk ibunya.

kakak segera berbisik kepada kami yang duduk di sekililingnya. adik - adik yang lain turut berbisik cerita yang sama sehinggalah kepada yang bongsu. kemudia kami seramai sepuluh beradik,sepakat menghadiahkan sesudu bubur nasi untuk ibu. kami sedih. kami tahu ibu sedang kelaparan, tetapi ibu tidak mahu memberitahu kami. ibu berkorban untuk kami, ibu sengaja melaga - lagakan sudunya dengan mangkuk bagi membohongi kami, seolah - olah ibu juga menikmati bubur nasi yang dimasaknya.

setelah kami menghadiahkn sesudu bubur, saya lihat ibu mengesot mendekati ibu. kemudian kakak menghulurkan semangkuk bubur cair yang kami berkongsi tadi. " makan lah mak!" kata kakak, perlahan.. ibu berpaling memandang kakak, tanpa menyentuh mangkuk yang dihulurkan, ibu bingkas bangun, kemudian terus berlari ke bilik dan menutup pintu. kami hanya mampu melihat titisan - titisan air mata ibu bercicran di lantai sehingga ke pintu..

.
Komuniti PTT Lebuhraya Utara-Selatan ( KPTTLUS )
> > > www.kpttlus.blogspot.com < < <
Status : InfoChannel - ( Borak Kosong DILARANG ).
Peringatan : TIADA Sebarang Informasi Sekatan Jalanraya ( Roadblock ), Perangkap Had Laju ( Speedtrap ) atau Seumpama Dengannya ( Termasuk sebarang KataGanti atau KodRahsia ).
Nota : Anda akan DISINGKIRKAN dari jaluran TANPA NOTIS !!!. Harap Maklum & Selamat Bekerjasama.

1 komen:

Terima kasih di atas kesudian anda menaip komen di sini . . .